EL MUNICIPI

El terme d'Arsèguel és situat al nord-est de la comarca, a la part baixa dels contraforts de la serra del Cadí, entre el riu Segre i els vessants del puig del Grau, on limita amb el municipi de Cava. Travessa el terme el riu d'Arsèguel o del Cadí i hi trobem també el torrent del Solà o riu Sobirà.

Arsèguel ofereix una de les imatges més divulgades de l'Alt Urgell: el poble amb el Cadí nevat al fons. Justament Arsèguel és una de les més belles portes d'entrada al Parc Natural del Cadí Moixeró.Arsèguel, documentat des del segle X, va pertànyer al comtat de Cerdanya i després al d'Urgell. Va tenir un paper destacat en les lluites entre nyerros i cadells, a la fi del segle XVI.

La carretera general N-260 (Eix Pirinenc) creua la part baixa del terme, a tocar del nucli del Pont d'Arsèguel, des d'on surt una carretera local asfaltada que ens porta fins al poble, per continuar després cap a Cava i Ansovell.

En els últims temps el sector turístic ha pres una forta embranzida i dins del municipi s'han obert diversos establiments de restauració i allotjament.

Gairebé la totalitat de la població es troba concentrada al nucli d'Arsèguel, mentre que la resta viu al nucli del Pont d'Arsèguel i en alguns masos. És un dels pocs municipis de l'Alt Urgell on aquests últims anys hi ha augmentat la població.

NO US HO PERDEU

La capital de l'acordió. Podem considerar Arsèguel com la capital catalana de l'acordió. Des de l'any 1976 s'hi celebra cada estiu la Trobada amb els Acordionistes del Pirineu, el festival de música popular més antic dels Països Catalans. Si ho desitgeu, podeu passar tota la nit escoltant melodies tradicionals d'arreu del món.

El romànic. L'església de Santa Coloma té elements romànics amb modificacions d'èpoques posteriors. Els orígens medievals d'Arsèguel són encara visibles en el conjunt arquitectònic del nucli, un dels més ben conservats del Pirineu, amb cases de pedra, teula àrab i balcons de fusta. Del castell dels Cadell (segles XII i XIII) se'n conserven restes en murs de carrers i cases del nucli.

La fàbrica de llanes. Al nucli del Pont d'Arsèguel podeu visitar la Fàbrica de Llanes, una empresa tradicional de caire familiar que funciona amb energia hidràulica i on, entre d'altres màquines, encara treballa una espectacular filadora dissenyada al segle XVIII. En aquesta fàbrica es confeccionen els típics peücs, tapaboques i mantes de pastor.
LES DADES

Extensió:
10,52 km2
Població:
101 habitants

Ajuntament:
Tel. 973 38 40 92
Cases de Colònies:
Casa de Colònies del Cadí
Tel. 973 384087
Cases de Pagès:
Cal Roig (Masia 3 espigues)
Tel. 973 384017
Restaurants:

Casa Lluïsa. Tel. 973 384041
El Sot. Tel. 973 384023
L'Oreneta. Tel. 973 384037

Festes majors:
Arsèguel: 1r diumenge d'agost
Trobada amb els Acordionistes del Pirineu:
Últim cap de setmana de juliol

HERÀLDICA


feu clic per ampliar-lo