EL MUNICIPI

Bassella és el municipi situat més al sud de l'Alt Urgell. El terme abraça el territori comprès, de nord a sud, entre la serra d'Oliana i la del Pubill i, d'est a oest, entre el tossal de la Llena i els alts de la Clua. Dins del municipi, el Segre rep les aigües de la Ribera Salada i les del riu de Madrona. Una part del terme serà afectada per l'embassament de Rialb.

En època medieval, el bisbe d'Urgell era senyor de la Clua i Castellnou, mentre que Altés i Serinyana pertanyien al castell de Josa.

Travessen el terme les carreteres generals C-14, de Lleida a Adrall, i L-415, de Solsona a Bassella. A tots els nuclis del municipi s'hi pot arribar per carretera asfaltada.

La base econòmica és l'agricultura i la ramaderia. La major part de les terres de conreu és de regadiu, on és important la producció de patates. Al secà es cultiva ordi, blat i civada. Hi ha algunes explotacions de vestiar vacú, oví i porcí. Últimament s'ha establert al municipi una empresa d'esports d'aventura.

El nucli de població més important, quant a nombre d'habitants i activitat socioeconòmica, és Ogern, situat a llevant del municipi, prop del límit amb el Solsonès. Els altres pobles del municipi són Altés, la Clua, Guardiola de Segre, Mirambell i Serinyana.

HERÀLDICA


feu clic per ampliar-lo

NO US HO PERDEU

Museu de la Moto. La finalitat d'aquest museu és fonamentar l'interès per la moto i descobrir els orígens del motociclisme a partir dels models exibits, amb exposicions puntuals i esdeveniments diversos que s'organitzen de manera periòdica i dinàmica. Alcyon, Norton, BSA, Motosacoche, Indian o Bultaco són algunes de les marques de motocicletes més reconegudes del món i que durant la seva vida, a les carreteres o als camins, van fer història. Un acurat esperit de recuperació ha permès que puguin ser contemplades en la seva màxima esplendor. www.museumoto.bassella.com

La platja fluvial d'Ogern. Aprofitant l'aigua de la Ribera Salada s'ha creat una infraestructura lúdica municipal que consisteix en dues basses artificials una per menors i l'altra per a adults. Es troba a 100 m del nucli d'Ogern. Gaudeix de sol tot el dia, un ampli aparcament i servei de bar. Telèfon de l'Ajuntament. 973 46 27 24

L'aventura. Si us agraden les emocions, l'empresa SIP us ofereix la possibilitat de conduir un vehicle 4x4 per un circuit convenientment preparat, amb diversos desnivells i obstacles que posaran a prova la vostra habilitat. Però no patiu, perquè posaran al vostre servei conductors experts que us ensenyaran els secrets d'una bona conducció per terrenys difícils.
LES DADES

Extensió:
70,80 Km2
Població:
306 habitants
Ajuntament:
Tel. 973 46 27 24
Càmpings:
Ribera Salada.(2a categoria).
Tel. 973 462748
Esports d'aventura:
SIP (Outdoor Activities).
Tel. 973 463042
Cases de pagès:
Molí d'Ogern. ( ARI, 3 espigues),
Tel. 973 462737
Restaurants:
Ogern: Tel. 973 462753
Mirambell: Tel. 973 461900
Festes Majors:
Aguilar: 3r. diumenge de maig
Altés: 1r, diumenge de setembre
La Clua: 3r diumenge d'octubre
Ogern: 4t diumenge de setembre Mirambell: 1r diumenge d'octubre