EL MUNICIPI

El terme municipal de la Vansa i Fórnols s'estén des del carener occidental de la serra del Cadí fins als contraforts de la serra del Port del Compte i des del Montsec de Tost, a ponent, fins a la serra Negra, a l'est. El territori és drenat pel riu de la Vansa i pel seu afluent per la dreta, el riu de Bona, a més del riu Fred, que hi conflueix per l'esquerra, i el riu de Ribanegra, que aflueix al Molí de Fórnols.
Es pot arribar a la vall de la Vansa des de la Seu i des de Solsona per carreteres asfaltades. També des de Berga per Gósol i Josa del Cadí i des d'Organyà per Montan de Tost fins a Sorribes, amb trams de pista de muntanya.

Durant l'època medieval, la Vansa va pertànyer al comtat d'Urgell i als Pinós i després va passar al capítol de la catedral d'Urgell, excepte l'antic terme d'Adraén, que era del vescomtat de Castellbò.

L'agricultura i la ramaderia havien constituït la principal activitat econòmica del municipi. Encara es mantenen alguns conreus tradicionals, com els de patates, i hi ha petites explotacions de bestiar boví i alguns ramats d'ovelles. Últimament es comencen a introduir els cultius biològics i d'herbes medicinals i aromàtiques. El turisme hi és incipient, amb uns pocs allotjaments rurals.
Al terme hi trobem els pobles de Sorribes (cap del municipi), Adraén, la Barceloneta, Cornellana, Fórnols, Ossera, Padrinàs, Sant Pere i Sisquer.

HERÀLDICA


feu clic per ampliar-lo

NO US HO PERDEU

Els artesans. El poble d'Ossera és en si mateix un petit mercat d'artesania. A cal Nogué hi trobareu el Peter i la Suzzette, que es dediquen a la recol.lecció d'herbes aromàtiques i medicinals i han començat a muntar un jardí botànic de muntanya. A cal Codina, l'Eulàlia Torras elabora el formatge de cabra curat "Serrat Gros". A cal Femella, l'escultor Nico de Winter treballa la pedra per convertir-la en objectes d'art i en peces molt diverses de caire funcional.

El romànic. El monument romànic més interessant del municipi és l'església de Sant Julià dels Garrics, actualment sense culte i pendent de restauració. D'una sola nau i coberta amb volta de canó, presenta arcuacions lombardes a l'exterior de l'absis i de la façana sud. També són d'origen romànic les esglésies de Sant Pere de la Vansa, Sant Vicenç de Banyeres i Sant Romà de Sisquer, a més de la capella de Sant Jaume prop de Montargull i les ruïnes de Sant Andreu de Cornellana.
 
LES DADES

Extensió:
79, 51 km2
Població:
166 habitants
Ajuntament:
Tel. 973 3700368
Càmpings:
Fórnols: El Molí de Fórnols. ( 2 cat)
Tel. 973 370021
Cases de Colònies:
Cornellana: Falcons. Tel. 973 370019
Cases de Pagès:
Fórnols:
Molí de Fórnols. ( Masia, 2 espigues) Tel. 973 370021
Restaurants:
Fórnols:
El Molí de Fórnols. Tel. 973 370021
Cal Ton. Tel. 973 370100
Festes Majors:
Adraén: 2n diumenge de novembre
Cornellana: últim diumenge de juny
Fórnols: 3r diumenge de novembre
Els Garrics: 1r diumenge de setembre
Ossera: 3 r diumenge de juny
Sisquer: 2n diumenge d'agost
Sorribes: 1r diumenge d'agost
Aplecs:
Sant Salvador (Adraén): diumenge més proper al 5 d'agost. Sant Marc a Fórnols: 1r diumenge de maig